2008/02/25

Matchbox CY-116 J4750 Ford Aeromax Shell New Tanker

Rövid post, egy NRFB Convoyhoz, hiszen sem a Ford Aeromax vontató, sem a vontatmány nem újdonság. A CY-116-ban az egyetlen igazán érdekes, hogy így, ebben a párosításban ez a 2006-os szerelvény az egyetlen. Az ezüst festés valahogy nem az igazi ennek a vontatónak, kicsit olyan érzésem van vele kapcsán, mintha Neolux-szal mentek volna neki. Talán fehérben, fehér tartállyal szebb lenne.

2008/02/22

Médiatámogató - 1-75 Ultimate Guide 2008

Nem tudom, hogy észleltétek-e, de az 1-75 Ultimate Guide-ba felkerült a 2008-as modellév! Azt hiszem idén is lesz bőven mire költeni!

Matchboxon kívüliek: Siku VW Porsche 914/6

Az az elképzelésem, hogy a Matchbox márkanév alatt jelentek meg a legklasszabb játékautók, mit sem változott, de mikor Tommi a Siku kiadású Saab 9000-ről írt, beugrott az emlék, hogy nekem gyerekként voltak Sikuim és nagyon szerettem őket. Persze azóta tovatűntek, de megkerestem őket az eBay-en – egy kisebb afrikai ország egy éves bevételét sikerült rájuk költenem – és most itt vannak megint.
A Siku-ról igazán sokat nem tudok azon túl, hogy németországi gyártó és az én kölyökkoromban botrányosan jó minőségű dolgokat gyártottak. Mostanság valamelyik hipermarketben sikerült belebotlanom pár a Matchbox 1-75 sorozatával megegyező méretarányú dolgukba és azt kell mondjam, hogy a minőség mit sem változott!
De kanyarodjunk csak vissza a régi darabokhoz! A kölyökkori példányok újra beszerzett darabjai közül a VW Porsche 914-el kezdeném. Isteni mázli, hogy az ember ízlése változik. Gyereknek ugyanis nem szerettem ezt az autót. Azt gondoltam ronda, mint a bűn! Nem értettem azt, hogy miért van VW embléma a hátulján és mellette Porsche felirat. (A képeken pont nem látszik, mert olyan vastag a festés, hogy jobbára eltakarja ezt az apró részletet.) Akkoriban kideríteni a miértet nagyjából annyira lett volna egyszerű, mint most azt, hogy ki lőtte le Kennedyt. De ma már van nekünk Wikipédiánk és ott magyarázatok az ilyen kérdésekre, tehát nem kell típustörténettel bíbelődnöm. (Tényleg ajánlott irodalom, mert megmagyarázza a Porsche-VW összefüggést, a különböző verziók közti eltérést.) Talán ez a magyarázata annak, hogy valahová elkallódott az akkori darab.
Aztán eltelt sok-sok év és 2000-ben jött a Need for Speed: Porsche 2000 (más piacokon Porsche Unleashed). A ma már nyolc éves játék szerintem változatlanul a legjobb a korábban legendás, mára erősen egy kaptafára szabottra alacsonyított NFS sorozatban. Az viszont biztos, hogy teljesen megváltoztatta azt, hogy hogyan gondolok a kis Porschéra. Úgy hogy „vezethettem” kiderült számomra, hogy bizony bitang jó, jóindulatú, jól kezelhető, középmotoros sportkocsi. Persze belül meglehetősen puritán, talán a formája nem is az a csajozós, de sokért nem adnám, ha egy ilyenem lehetne. Arról nem is beszélve, hogy a játékból, meg az annak kapcsán megkeresett, az eredetiről készült fotókról kiderült, a valóságban sokkal-sokkal karcsúbb és a vonalai sokkal lágyabbak, mint a Siku modellnek.
Az én régi Sikumon kisebb és teljesen fekete kerekek voltak és a szélvédője fehér volt, nem ez a zöldessárga borzalom, de egyébiránt teljesen ilyen volt. A Siku a 914/6-os modellt, az 1969-es, 911T Porsche, 110 lóerős, hathengeres, horizontálisan beépített, kétliteres (1991 köbcentis) karburátoros motorját hordozó változatát mintázza meg. Az eredetiből 3351 darab készült és a gyártását akkor állították le, amikor én születtem, azaz 1972-ben. Gyanítom a két év alatt sokkal kevesebb ilyet gyártottak, mint a Siku. Egyébként az 1:60 méretarányú autót a cég 1973-74 között gyártotta, mint azt erről a kitűnő oldalról megtudtam. (Aztán mint később kiderült, még egyszer elővették 1979-80 között, de annak más szám olvasható az alvázán. Nekem a velem majdnem egykorú darab van.) A modell annyiban pontatlan, hogy a 914-esek kivétel nélkül levehető műanyag tetővel rendelkeznek, tehát a színre fújt fémtető pontatlan. Mi több a legtöbb 914-en amit én képről láttam, a b-oszlopon is műanyag borítóelem látható. A VW verziókon nem tudom, hogy kéne, hogy kinézzen de a Porschékon a hátsó szélvédő mögött lévő hűtőrácson Porsche felirat olvasható. A Siku ezt a részletet is lehagyta.
Siku VW Porsche 914/6. A tető nem stimmel.
A középmotoros autónak a hátsó szélvédő mögött van a hűtőrácsa. A Porsche felirat hiányzik.
Nyitható ajtók. Manapság már ritka részlet. Persze ezt még 1973-74 közt gyártották.
Kár azért a pár karcért a szélvédőben.
A valóságban azért finomabbak lehetnek a vonalai.



Korabeli amerikai katalógus.
Egy másik hirdetés.
Ezen a rakomány 914-en jól látszik, hogy némelyik b-oszlopán nincs borítás, de a tető mindenhol a levehető műanyag.
Need for Speed: Porsche 2000
Más piacokon: Need for Speed: Porsche Unleashed
Úgy fest, hogy ez a naracssárga árnyalat, amit a Siku is használt...
nem légből kapott, hanem eredeti szín.
Lehet, hogy túllihegem a képeket az NFS-ből?
Talán mert a legjobbnak tartom az NFS sorozatból!
Itt jól látszik, hogy milyennek kéne lennie a tetőnek és a b-oszlopnak.
Bukólámpák! Csajozós!!!
Mondom én, hogy ez egy eredeti szín! A tetőt ezen a darabon levették.
A Porsche felirat itt nem látszik túl jól, de ott van a hűtőrácson.
Itt viszont annál inkább. Ilyen a nyitott hátsó csomagtartó.
A beltér mai szemmel már puritán.
Ráadásul az utasülés fix volt, nem lehetett állítani.


Nem bírtam a véremmel, egy jó hosszú mozi az NFS:PU-ból.

Matchbox Real Talkin' tévéreklám


Talán emlékeztek, írtam már a Real Talkin' sorozatról. Most találtam egy erről szóló reklámot a You Tube-on. Köszönet zzfan1-nek érte!

2008/02/17

Movie Cars – Corgi Juniors Lotus Esprit - 1977 James Bond 007: Spy Who Loved Me

Úgy döntöttem, hogy új sorozatba kezdek, és olyan miniatúrákat mutatok be, melyek dedikáltan valamilyen mozifilmből vagy tévésorozatból ismerős autót mintáznak meg. Nem korlátozom a dolgot kizárólag Matchbox gyártmányokra – hiszen bár azok közt is vannak ilyenek és megígérhetem hogy foglalkozom is majd velük –, úgy tűnik, hogy például a Corgi lényegesen több filmes járgányt mintázott meg. Így az első darab a sorozatban is egy Corgi Juniors... Nos, autónak nem is nevezném. Legyen inkább kétéltű!

Sohasem voltam különösebben nagy James Bond rajongó, de az 1977-es, „A kém aki szeretett engem” kivétel. Egyfelől Roger Moore játszotta a főszerepet, aki az egyik kedvenc férfiszínészem és van egy olyan jelenete a filmben, amit csak és kizárólag ő tudott előadni úgy, ahogy az a filmben látható és én dőltem tőle a röhögéstől! (Nem lövöm le a poént, alább van erről egy fotó!) Másfelől, az első generációs, szögletes Lotus Esprit szerepel a filmben, pont az, amiért azóta rajongok, hogy először megláttam. (Hogy egyik hobbymat összekapcsoljam egy másikkal, itt egy kapcsolódó link.) Gyanítom, nem kell bemutatni ezt az gyönyörű, időtlen klasszikust senkinek, de a rend kedvéért álljon itt a link a Wikipédia kimerítő mélységű ismertetőjére.
A filmben az Esprit Bondmobil képes Transformer-módra – elnézést kérek az anakronisztikus hasonlatért – felfegyverzett tengeralattjáróvá változni és természetesen át is változik. A Corgi ezt a tengeralattjáróvá alakult állapotot örökíti meg, és ettől válik ez a darab különlegessé. A filmből kiderül, hogy a tengeralattjárónak nincsenek kerekei, a vízből is autóként gördül ki, de a Corginál nagyon okosan szerkesztettek alá négyet, hogy a felhasználó tudja azt tologatni. Az orrán lévő 007 embléma nagyon vicces, lévén egy titkos ügynök járművéről van szó, de a merchandising nagy úr!
Itt még Lotus Esprit, amit a csúnyabácsik kergetnek.
Egy könnyű ugratás a tengerbe...
...ahol már tengeralattjáró formát ölt.
Így közlekedik a víz alatt.
A tengerből már autóként hajt ki.
Roger Moore hihetetlen blazírt képpel kidob egy halat a kocsiból. Ez volt az a jelenet, amin betegre röhögtem magam.
A 007-es embléma az orron gondoskodik az ügynök titokmentesítéséről.
Lévén a Corgi szerkesztett alá kerekeket, a szárazföldön is gurul a tengeralattjáró.
Egyre jobban tetszik nekem a Container Port sokoldalúsága! A tengeralattjáró "vízre téve".
Nem vagyok Corgi szakértő, de valószínűleg az én darabom is egy ilyen szett része lehetett eredetileg. Kép az eBay-ről származik.
A Corgi más léptékben is elkészítette Mr. Bond Lotus Esprit-jét.

Matchbox T-900 Alpine Track

Gyuri barátommal már réges-régen megállapítottuk, hogy a Matchbox és Lego katalógusok a gyerekember Playboyai. Órákig képesek voltunk csurgatni a nyálunkat felettük, de azt hiszem ezzel mindannyian így voltunk akkoriban.

A PS-1 Container Port némileg lehűtött a Matchbox kiegészítőkkel kapcsolatban, de a másik nagy „libling” még mindig birizgálta a fantáziámat, nevezetesen a T-900-as Alpine Track. (A fenti képen a legkorábbi manifesztációja látható amit felleltem, az 1974-75-ös katalógusból.) Akkor elképzelni sem tudtam, hogy az hogy lehet, hogy a lift fölviszi az autót, az legurul, közben lejön a lift és viszi a következő fuvart. Csodás játékszernek tűnt, mit nem adtam volna érte! De nem lett és nem is lesz. Ezt azért jelenthetem ki ilyen kategorikusan, mert Maques cimbinek – mint teljesen véletlenül kiderült – volt és van is ilyen. Karácsony körül összerakta a kedvemért Maques 2.0 kedvéért, fotókat is készített és rövid beszámolót is írt róla! Vigyázat, illúziórombolás következik! Aki meg szeretné őrizni tudatában a T-900-ast úgy, ahogy azt gyerekkorában elképzelte, az NE OLVASSON tovább!!! Én szóltam! Át is adom Maques-nek a szót:

„Minthogy írtad, hogy nem voltál nagy sínpályás: A "normál" sínpályák, hajlékony, de vastag műanyagból készültek és azokat egy keményebb piros lapocskával lehetett összedugni. Ezek jók is voltak, ma is jók, semmi bajuk. (Hoppá! Ha ezt így vágja, akkor – ezek szerint – nem is csak ez az egy „sínpálya” volt/van neki? Ki kell erről is faggatnom! SJ.) A liftesben (Alpine 900), a „körgyűrűk” kemény és vékony műanyagból vannak, ami jobban törik, ráadásul egybe van öntve a "toldójával", ami aztán erősebb ránézéssel törhető. Nem volt olyan benne, amelyiket ne kellett volna ragasztani és egyhez még a letöredék sincs meg. Egyébként a körpályán gyakorlatilag beragad a kocsi, de legalábbis csúszik és nem gurul (a vékonykerekűek). A körpálya állványai önmagában nem állnak meg, elméletileg bepattintható bele a sin, de még ha nincs is letörve a pöcke, akkor is nehéz beletenni, aztán vagy szorul vagy lötyög. Szóval a szentlélek tartja össze. (Note: Szentlélek not included!) Az hiszem, hiányzik – vagy valahol máshol van – két rövidebb sínpálya, mert nem akart összejönni sehogy a két oldalon a megfelelő hossz. Ezért nem úgy néz ki, mint ahogy kéne, illetve összerakás után láttam, hogy hogyan kellett volna a körnek is mennie – a másik irányba. Minthogy ennek szétszedése valószínűleg töréssel járna, ezt kihagytam, így az elterelő „fordítva” van benne, de látványnak jó. A lift azt hiszem úgy működött, hogyha belegurult a kocsi, akkor az lenyomta a lift alját, és bekapcsolta a lift motort. Az felvitte, ott kiesett a kocsi, a lift meg a góliátelem súlyánál fogva lescrollozott. Igényes megoldás... Mellékelek pár képet, külön figyelmet érdemel a fentihez hasonlóan igényes „manuál szvicsing” megoldás amivel a lifthez sorban álló autókat lehet menedzselni.”

Matchbox T-900 Alpine Track. Na, ebből a szögből sem láttam még soha, lévén egyetlen katalógusban sem fotózták le így. Tükrözve van összerakva, de ettől még működik.
"Szentlélek not included." És ezt már (in)stabilan tudta 34 évvel ezelőtt is!
Kispajtások! Soha ne hagyjátok belerohadni a góliátelemet a játékaitokba! Értem? Amúgy lehet mégy ilyet kapni?
Az igazán impozáns doboz grafikán jól látszik, hogy mire gondolt Maques azzal, hogy tükrözve van összerakva a cucc.
Remek konstrukció! Az elemek összeillesztése merev és ezért törékeny. A javítás gyakorlatilag kizárt.
Ugyanez más szögből.
Sky-Jack - a lift flancos neve.
Ahaaa! Szóval oda megy be az elem! Sohasem gondoltam volna! Azért egy fedelet fabrikálhattak volna neki, mert így állati ronda.
És oda alulra megy be a verda! Már értem!
Forgalomirányító berendezés.
Egy közeli a forgalomirányító berendezés kezelőpultjáról.
Egy közeli az aljáról. Egyszerű mechanikus szerkezet - mint a szög -, de legalább nem romlik el, nem?
Az eredeti leírás oldalai. Micsoda? Hogy viaszozni kellene a szerpentint, hogy lejöjjenek az autók? Ööö... Vicces! És mi lesz, ha a kiccsávó játék közben belenyal? Ne már!
Hungarian user manual by Triál! A timeless piece!