2008/04/30

Matchbox Hitch ’n Haul: Construction Zone - UPDATED

Januári Twin Pack beszerzésem másik darabja a szintén 2006-os Construction Zone. A motiváció azonos, a két arányos, kifestett figurára fájt igazándiból a fogam, hogy kicsit feldobjam a fotóimat. Ami a kiegészítőket illeti, ugyanaz az ábra, mint a Speed Bump-nál: a figurák okék – bár azért a cső és vödör-kombóval romboló melós engem Scwarzenegger kormányzóra emlékeztet a Commando elejéről, ahol ő ezt farönkkel és láncfűrésszel mutatja be. A terelőbóják ugyanazok mint a másik csomagban, tényleg legalább a piros-fehér csík elférne rajtuk.
A citromsárga Isuzu Rodeo nekem nagyon tetszik. Abban a kérdésben, hogy ez mikor került az 1-75 sorozatba zavarban vagyok. Egyfelől Areh-nál egy jókora kupac van belőle, és elég nagy a zűrzavar, hogy mikor és hol jött ki először és milyen fedőnéven. Az világos, hogy ez a modell a világ különböző csücskeiben Isuzu MU Wizard / Rodeo, Opel / Vauxhall / Holden Frontera és még Honda Passport néven is futott, hogy a kétajtós verzió neveire ne is pocsékoljuk a biteket. A Matchboxnál is futott Opel Frontera és Isuzu Rodeo néven is, de szégyen ide, szégyen oda, én az 1-75 UK guide-on nem leltem meg sem így, sem úgy. (Aztán meglett, az 1995-ös évben, mint MB-59.) Az alváz nem segít, mert pusztán egy 1994-es keltezés és Isuzu Rodeo elnevezés olvasható ott. Nem mernék magasabb összegű fogadásokba bocsátkozni, de mintha az első generációt elevenítené fel a Matchbox a hosszú nevű holmiból. Van egy olyan sejtésem, hogy ezt a darabot is külső beszállítóval gyártatta a Mattel, mert ennek az alján is ott a „2056 EA”, ami outsorce-olt – de szép szó – gyártóra utal. Külön érdekesség a tetőn a csomagok közt a Convoy sorozatra jellemző kerék. Egy szó mint száz, nekem tetszik, klassz játékszer. Most tűnt csak fel, hogy mind a csomagolt állapotról készült kép, ami a linkek között lévő brazil oldalról van, illetve az Areh-nél lévő verzió eltér attól, ami nekem volt a Twin Pack-ben! Nézzétek csak meg tüzetesebben a kerekét!
Az utánfutóról azonban nem egészen tudom, hogy mit gondoljak. Az már eleve örvendetes, hogy egyáltalán utánfutó van a Matchbox 1-75 közeli méretarányú kínálatában, de a régi utánfutók kidolgozottságához és részleteihez képest ez eléggé szánalmas próbálkozás. A törpe-exkavátor úgy ül az utánfutón, mint egy dugó. Az alvázon van egy kör alakú műanyag nyak, amire úgy csücsül rá, mint mondjuk egy doboz Chemotoxra a kupakja. Egy darab műanyag az egész, szerintem aránytalanul kicsi is az egész, a mellékelt csávók nem férnének el benne, és a vezetőfülke előre néző ablakait egyszerűen nem alakították ki. A gém – vagy mi a bánat van egy ilyennek – a tövénél és a kanálnál hajlik, máshol nem. Ha gyerek lennék, biztos levenném onnan és játszanék vele, de nem tudom, hogy hány le és felszerelést bír ki a cucc, de előbb-utóbb biztos kikopik és nem marad a helyén. Az utánfutó már 2005-ös keltezést és ha hiszitek, ha nem az Excavator feliratot viseli – muhaha, ha szabad megjegyeznem.
Itt is szerepel négy szám és két betű – 2656 EA – ami megint csak külső gyártó közreműködésére utal. Összességében nem egy rossz játékszer, de alapvetően az előre fogott SUV-nek köszönhetően.

2006-os Hitch ’n Haul: Construction Zone Twin Pack. Itt még NRFB.
Itt már nem NRFB.
Az exkavátor felejthető, pont ott hiányzik róla az ablak, ahol nagyon kéne.
Arnold munkában. De mire kellhet neki a vödör?
Arnold II és a helyiség kalapácsa.
Isuzu Rodeo.
Opel Frontera.
Honda Passport.

2008/04/28

Matchbox Peterbilt Update – MB-05 Petrol Tanker

Amikor elkezdtem komolyabban foglalkozni a Matchboxok felhalmozásával, akkor nagyon tetszett, hogy nem kell egy komplett bizottság ahhoz, hogy elfogadja és jóváhagyja, amit csinálok. Mehetek a saját fejem után, pont. Viszont mindig nyitott vagyok az új ötletek irányába és ha van valamilyen olyan gyakorlat, vagy megoldás, ami máshol, másnak működik és nekem is bejön, akkor azt én is átveszem.
Rendezkedtem a gyűjteményes szekrényben – a tároló hely állandó, a tárolni való mennyisége exponenciálisan növekszik – és a roncsoknak fenntartott dobozt is át kellett pakolnom. Ekkor eszembe jutott, hogy sokan azt csinálják, hogy legyen akármilyen roncs is az, ami a kezükbe kerül, beemelik a gyűjteményükbe, míg nem kerül belőle egy jobb állapotú. Az ilyen leharcolt darabokat hívják „fillernek”, azaz (hely)kitöltőnek. No, előszedtem egy ilyen ripityára rombolt darab MB-05-öt mely mellé megérkezett egy közel tökéletes fekete is.
Lévén most egy darabig bizonyosan nem lesz újabb Peterbilt itt az 1-75 sorozatból álljanak itt az eddigi postok:
- Peterbilt extravaganza - High Riders / Superchargers / Monster Wars - Commando Strike Team MB-61 Peterbilt Wreck Truck
Érdekes, hogy bizonyos színek mennyire jól leplezik a hibákat. A valóságban ennek a darabnak a tartályán...
...sokkal jobban látszanak a repedések. Viszont sikerült olyan szögből fotóznom, hogy nem látszik, hogy még az egyik reflektorpárja is le van törve.
Viszont ezen a feketén meg olyanok is látszanak, amik a valóságban nem is.
Csak most vettem észre, hogy a tartályon hátul van egy négyzet alakú kitüremkedés.

Elcserélném – UPDATE

Ismét bővült a cserealap és a következő napokban még továbbiakkal is fog.

ELKELT! - Ismeretlen gyártótól származó rendőrmotor és a hozzá tartozó rendőr. (Nem összekeverendő a Matchbox MB-33-al 1977-ből, vagy 1978-ból.) Nincs vele igazán semmi baj, csak én nem vagyok motorszexuális, maradok autóbuzi, úgyhogy nem dobogtatja meg a szívem.

ELKELT! - Corgi Juniors Healer Wheeler. Ez pedig „nem az esetem” – már ha lehet egy kisautóról ilyet mondani.

2008/04/25

Matchbox CY-39 Premiere Collection - Goodyear Ford Aeromax

Ha már Rauscher Tomi megelőzött a Cheerios Ford Aeromax szerelvény ismertetőjével és a szürke részei miatt randának találta, akkor álljon itt ellenpontként egy szép Ford Aeromax szerelvény! A vontatmány ugyan nem Fishbelly, de vitán felül szép. Nem szaporítom a szót, mind a traktort, mind az utánfutót oda-vissza, tétre, befutóra kiveséztük már jó sokszor.

Ez is marad NRFB. Ki lehetne bányászni a dobozból, de nem visz rá a lélek.
A krómozott alkatrészek nagyon feldobják a Ford Aeromax vontatót.

2008/04/24

Peterbilt Update – Commando Strike Team MB-61 Peterbilt Wreck Truck

Landolt nálam egy csak picit megviselt, katonai festésű, MB-61 Peterbilt Wreck Truck. Ez ugyanaz a Commando sorozat, amibe a Peterbilt vontatású Tracking Trailer szerelvény – aka. CY-15 – is tartozik, mi több ugyanazon az oldalon is harcol, a Strike Team-ben. (Tulajdonképpen vicces, hogy az összes Commando sorozatú cumóm Strike Team. Azt hiszem elköteleztem magam!) Tulajdonképpen azért az nagyon vicces, hogy anno a Twin Pack sorozatra a Peterbilt azért nem engedte ráírni a nevét, mert a hűtőrács, meg a különböző egyéb alkatrészek nem voltak krómozva. Vajon látták ezt a verziót, vagy az előbb már említett CY-15 vontatóját?

Ha ilyennel támadnának rám a csatatéren, hát én hanyatt-homlok menekülnék. MB-61 Peterbilt Wreck Truck, Commando, Strike Team.
A tetején van egy Strike Team - fáklya két szárnnyal - logó, csak elfelejtettem megörökíteni, de a CY-15-ön ugyanolyan van.

2008/04/22

Szolgálati közlemény: Médiatámogató rovat

Nem tettem le arról, hogy folyamatosan finomítgassam a Matchbox Memories-t, ezért úgy döntöttem, hogy a Médiatámogató rovat kap egy külön ablakot a menüben, lévén így tovább ott vannak az érdekes témák, nem vesznek el és pörögnek ki a szokványos postokkal. A dolog szépséghibája, hogy például Rauscher Tomi oldalára, ami az mlap.hu-n hostolódik, nem tudok közvetlen linkeket tenni a postokhoz. Szóval az első post, ami ott jelenik meg, az Tomi munkája két szépséges, DAF 3300-as vontató mögé kötött repülőgép szállítóról.

Newsflash: 2008-as Convoy sorozat szpotting! UPDATED!

Az alábbiakat most láttam az eBay-en és meg kellett osszam veletek, mert a 2008-as Convoy sorozatnak még se híre, se hamva a Convoy Project oldalon. Megvenni nem fogom őket, mert iszonyú pénz lenne a szállítás Ausztráliából, de nem is ez a fontos. Ami fontos: szemlátomást feltámasztják poraiból a Mercedes-Benz Actros 1857 vontatót, ami szégyenletesen keveset szerepelt a Convoy sorozatban. Igaz, megkapta a jelenlegi Convoy szerintem ótvar ronda kerekeit de mit van mit tenni. Aktuális kedvencem az DAF XF95 is kap más vontatmányokat, mint a New Tanker, meg a Fishbelly.

Matchbox becenevű - hé! Tulajdonképpen ez a becenév nem ér! ;-) - olvasóm volt olyan jó és javította a tévedésem. Tehát ez a három Convoy a 2007-es modellévhez tartozik, de idén februárban jött ki. Matchbox, ez úton is köszi a pontosítást! A részletek a hozzászólások közt! Aki lát ilyeneket itthon, legyen szives ossza meg a többiekkel a forrást! Köszi!



2008/04/21

Movie Cars – Matchbox Renault 11 – 1985 James Bond 007: View to a Kill

Az előzményeket tekintve senki sem fogja elhinni nekem, hogy nem vagyok különösebb James Bond rajongó, bár sokáig foglalkoztatott a gondolat, hogyha újra találnék születni, akkor Roger Moore legyek, vagy inkább Harrison Ford. Ismét James Bond film, ismét Roger Moore.

El sem hiszem, hogy ez a film 23 éves, pedig annyi, hiszen 1985-ös. Akkoriban az volt a kérdés a középiskolában, hogy valaki „Depeses”, vagy „Duranos”. Lefordítom azoknak, akik éppúgy nem beszélik ezt a nyelvet, mint ahogy én nem beszélem a mostani „ismi, tali, csati” nyelvet: Depeses: Valaki Depeche Mode rajongó. Duranos: Valaki Duran Duran rajongó. Ez pusztán azért érdekes, mert a Roger Moore fémjelezte filmnek az utóbbi banda jegyzi a főcímzenéjét. Szóval nem most volt! Akkor Moore partnere Tanya Roberts úgy volt szép, hogy nem tűnt mesterséges létformának.

Hogy mit keres egy Renault 11-es párizsi taxi egy James Bond filmben? Nos, mint az alábbi trailerből úgy 1 perc 18 másodperc környékéről kiderül, az az epizódszerep jut neki, hogy Jamesünk másodpercek alatt gazdasági totálkárt okozzon benne. Jelzem, azt sem most volt, hogy egy autónak csak baloldalon legyen visszapillantó tükre.

Ami a Matchbox értelmezést illeti, az felettébb érdekes. Egyfelől van ugyan az 1-75 sorozatban Renault 11, de csak 1986-ban, – a katalógus szerint 1987-ben – jelenik meg, mint MB-33 és mint a mellékelt ábra mutatja, jól láthatóan nem azonos a filmsztárral. A helyzet az, hogy először vala ez, mint filmes mörcsöndájzing 1985-ből, aztán költözött be az 1-75 sorozatba. Az alvázon egyébként 1985-ös keltezés olvasható, valamint Renault 11 felirat, de 1-75 jelzés nem, hiszen ez akkor még nem szerepelt a sorozatban. (Charlie Mack is az MB-33-ak közt említi.) A doboz is emlékeztet a kor „ablakos”, kék papírdobozára, de – bár kissé megviselt – jól látható rajta, hogy bizony ez a filmhez készített speciális csomagolás. Azon inkább lendüljünk túl elegánsan, hogy szegény Roger Moore-ról olyan rajz készült, hogy akár Korda Gyuri bácsi is lehetne. Érdekes amúgy, hogy a mai napig Matchbox logóval mindössze három Renault készült – 17 TL, 5 TL és ez, a 11. Apróság, de értékelni fogjátok: Hasonlítsátok csak össze a Matchbox és a filmben szereplő eredeti rendszámát!

Azért én még el tudnék képzelni egy autót a filmből az akkor már létező Convoy sorozatban! A tűzoltóautót, amivel San Franciscóban száguldoznak.

Párizsba beszökött a James Bond!
Ez Renault 11 úgy 1-75, hogy ebben a formájában nem is az.
Rájöttetek, hogyha elég gyorsan tekeritek le-fel az oldalt, akkor...
...az majdnem olyan, mintha a doboz...
...animálva lenne és körbefordulna?
Színtiszta anakronizmus, Telefonos Csávó a nyolcvanas években joggal tűnhetett volna országos fontosságú embernek.
Az sem most volt, hogy egy autónak ne legyen két oldalt tükre. Konkrétan ennek egy sincs.
Csak azért fotóztam képen szegénykét vakuval, hogy jól látszódjon a rendszáma...
...ami megegyezik a filmben szereplő autó rendszámával! A kormánynál Roger Moore első helyettese látható.

Matchbox MB-12 Setra Coach - UPDATED

Ugyan elvben Raucher kolléga a buszfelelős – ha valakinek eddig nem lett volna egyértelmű, az Ikarus 256 nem véletlenül van az oldala URL-jében –, és én nem is vagyok különösebben oda például a Matchbox Ikarus értelmezéséért, de vannak olyan buszok az 1-75 sorozatban, amik nekem is nagyon tetszenek. Az MB-68 Mercedes Coach szerintem mindent visz, mint az autós kártyában a Lola-T, de az MB-65 Airport Coach sem hagy hidegen. A Setra buszra meg már gyerekként is fájt a fogam.

Amikor én kölyök voltam, akkor a legtöbb Német, meg Osztrák turistabusz ilyen Setra volt, mint az 1970-es MB-12. Egészen pontosan valamilyen hosszabb változat, nem pedig ez a kb. 30 személyes S80 kisbusz. Akkor azokat tágra nyitott szemmel néztük, mert erősen színezett ablakaik, feltűnő színes festésük és csillogó krómozásuk volt. Amennyire én visszaemlékszem rájuk, a Matchbox értelmezése igencsak pontos, de a kép, amit sikerült kitúrnom a netről az eredetiről is alátámasztja szürkülő emlékeim.

A történet a szokásos, az alvázon 1970-es keltezés olvasható, de az első katalógus, amiben szerepel, az 1971-es, a legutolsó meg az 1974-es. Charlie Mack hat különböző színverziót említ. A test lehet sárga, bordó, arany és bíbor színű, a tető az mindig fehér, leszámítva azt a leosztást, amikor az arany testhez sárgásbarna tető tartozik. (Pontosan nem tudom mi ez, nem láttam még ilyet, Charlie a számomra megfoghatatlan "tan" színről beszél. Én eddig ezt a szót csak a napbarnítottság szinonímájaként ismertem.) A szélvédő színezése a legtöbb esetben fehér, egyedül az olyan bordó darabokhoz, mint az enyém is, társulhat zöld, míg a bíbor verzió csak zöld ablakkal jár. (Matchbox, köszi a pontosítást!)

A gyakorlatilag Convoy léptékű (1:100) kis modell nagyon gazdag a részletekben. Ha szépen van fényezve – már pedig ez a példány szépen van – akkor finom részleteket is lehet látni rajta, mint a csomagtérajtók, a Setra feliratok és így tovább. Azt hiszem szerencsém volt ezzel a darabbal, egyáltalán nem látszik rajta a kora.

MB-12 Setra Coach. A héttérben nem véletlenül figyel ott az MB-68 Mercedes Coach.
Sok apró részletet vonultat fel, a kedvenceim a farmotorhoz tartozó jókora szellőzőrácsok.
Hasonló lépték.
Némi doboz-fétis.
Azért egy busz dobozán vicces az "Outraces them all" - kb. legyorsul minden mást - felirat.
Ilyen az eredeti - bár ezen más az ajtók elrendezése.
Gyerekként csak bámultuk ezeket a feltűnő festésű turistabuszokat.

2008/04/16

Matchbox CY-30 Grove AT 1100 Crane – UPDATE

Elkészültem a „műtermi” fotókkal a nagyvasról, ami nem érne meg egy külön postot, de picit túrtam a netet és érdekes dolgokat leltem. Egyfelől ezen az oldalon ott az eredeti AT 1100 és valaki pont a Matchbox értelmezést pimpelte meg úgy, hogy úgy nézzen ki, mint a holland cég tulajdonában lévő. Ezt nevezem én Code 3-nak!
Végre leltem egy képet az eredetiről!
Ez pedig egy CY-30 CODE 3-asítva!
Bejött velem dolgozni, így elkészültek a "műtermi" CY-30 képek.
Ez a szög az előző adagból jobbára kimaradt.
Kihúzott gémmel még így is piszok nehéz volt normálisan lefotózni. A kép szét van Photoshop-ozva, hogy tudjátok.

2008/04/14

A legritkább Matchbox Convoy – CY-30 Grove AT 1100 Crane

Vannak pillanatok, amikor jobb, ha jótékony homály fedi, hogy mennyit költünk a gyűjteményünkre. Ez is egy ilyen pillanat. Egy biztos, erre a darabra nagyon fájt a fogam és végre megszereztem, ma meghozta a postás! A CY-30 Grove AT 1100 Crane a létező legritkább Convoy.

Borzalmasan keveset tudok róla, de nem mondok azzal újdonságot, hogy a Convoy sorozat merőben aluldokumentált. Hogy a CY-30 nem egy gyakori darab, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy maga Areh mester is „csak” egy NRFB darabot birtokol belőle, pedig ő aztán végképp nem arról ismert, hogy ne nyitná ki a blistereket egy kép kedvéért. Az is meglepő, hogy milyen kis felbontású képet közöl róla – bár igaz, ami igaz – ő nem éppen arról híres, hogy nagyon rápörögne a Convoy szériára.

Charlie Mack sem segít sokat, pontosabban semmi olyat nem mond, amit a Convoy Project ide vágó oldaláról – ahol elírták a jármű nevét amúgy –, vagy Arehtől nem tudnánk. Az ár, amit pedig közöl rá az egyszerűen röhejes, annyiért én is átvennék még egy NRFB darabot, köszi szépen előre is! 1992-ben adták ki és úgy Convoy, hogy Construction Set, pontosan mint a Mack CH600 csőszállító, ami CY-31 és CS60. Világos, nem?

Megtaláltam a Grove nevű darugyártó cég weboldalát és nagyon úgy fest, hogy az AT 1100 valódi termék. Az AT az All Terrain rövidítése és a szörnyeteg terepjáró képességeire utal, a 1100 pedig a jármű összsúlyára, azaz 110 000 fontra, cirka 49 895 kilogrammra. Ahogy elnézem, 1992-óta fejlesztették a termékskálát, szóval a fülke már köszönő viszonyban sincs a Matchbox-al, de bár pont ennek a terméknek az oldala fut 404-es hibára a fentebb idézett oldalon, a közeli súlyú darabok futóműve határozottan hasonlít.

A CY-30 jó nehéz, tényleg fémből van. A daru gémje műanyag és fokozatokban állítva emelhető. A fekete belső rész kihúzható és ettől az egész döbbenetesen magasra nyúlik. Éppen ezért a képeket képtelenség volt úgy elkészíteni, hogy ne látszódjon be a fél szoba, szóval lehetséges, hogy pótlólag elviszem magammal dolgozni és fotóháttér előtt megismétlem a fotókat. A daru akadálymentesen, 360 fokban fordul körbe, és annyira nehéz az alváz és a karosszéria, hogy stabilan megáll a helyén a kerekein. A kitámasztó lábak az alján csak imitációk, sajnos nem kihúzhatóak. Egyébként míg a Convoy 1:100-méretarányhoz közeli darabokból áll, ez 1:85.

Matchbox CY-30 Grove AT 1100 daru 1992-ből. Nagyvas!
Szééép naaaaagy dööög gumikerekeken.
A gém fokozatosan emelhető.
A daru 360 fokban fordul körbe.
Oké, nem tudom úgy lefotózni, hogy ne legyen rajta a fél szoba.
Főleg, ha teljesen ki van nyújtva a gém.

2008/04/13

Matchbox Unimog Update – TP-13 és MB-46

Volt már itt korábban szó a Matchbox Mercedes-Benz Unimog értelmezéseiről, először itt, aztán itt. Végre ismét van miért beszélnem róluk! Régóta ácsingóztam a Twin Pack TP-13-ra, ami egy katonai zöld festésű, Superfast kerekű MB-49 és egy MB-32 Field Gun (Tábori Ágyú) duója. Az MB-49-ről már az elsőnek linkelt bejegyzésben elmondtam mindent, ami lehetséges, viszont egy apróságban eltér az 1-75 sorozatban lévő MB-49-től: lehagyták róla a pótkereket. Picit módosítottak az alvázon, nincs meg a tartója sem, nem csak a kerék hiányzik.

Az ágyú abszolút újdonság itt és részletezném, mert nem valószínű, hogy áldozni fogok rá 1-75-ként. A történet a szokásos, az első katalógus amiben szerepel az 1978-as, de persze az alvázán 1977 olvasható. Az eredeti 1-75 sorozatbéli megtestesüléséhez jár egy pici terep két katonával és négy az alapról letörhető lövedék. (Areh-nél kitűnő kép van róla, érdemes ránézni.) Az 1979-80 között gyártott TP-13-ban már ezek a kiegészítők nincsenek benne, de az Unimog kap egy dobozt a platójára, benne négy lövedékkel. Pontosítok: A két létező változatból az egyiknek van ez az extrája. A ritkább, Charlie Mack által 100 amerikai dollár körülre taksált változatnak nincs ilyenje, viszont az Unimogon nem „A” matrica – gondolom „A”, mint artillery, azaz tüzérség – van, hanem egy csillag. Hogy Charlie árkatalógusa gyakran köszönő viszonyban sincs a piaccal – jó, persze, a piac folyton változik – arra a TP-13 ékes példa, az én verziómat is csak 12-15 dollárra tartja, de állíthatom, annyiért kizárt beszerezni. Elkalandoztam! Szóval a kis doboz fedelét két apró csapocska tartja, ami nem igazán tűri jól a fel-le hajtogatást. A fotó kedvéért hajlandó voltam kinyitni, de azt hiszem, élete hátra lévő idejét zárva tölti majd. Négy lövedék van benne, amiről nem tudom, hogy ennyi volt-e hozzá eredetileg is, de gyanítom, hogy igen, mert a dobozos MB-32-höz is ennyit adtak. Kifogástalan állapotú holmi, pedig tudom róla, hogy akié volt, bizony játszott vele.

Az MB-46 óriási ugrás az időben, egészen a tavalyi modellévig. A narancssárga színű megmintázása a Mercedes-Benz 2006-os Unimog U300-as változatának tavaly jött ki és fájt rá a fogam már nagyon. (Az idei modellévben is benne lesz ez a darab, mint MB-61, de a narancssárga a krómfelnikkel szerintem pofásabb. Persze egy szóval nem mondom, hogy nem fogom megvenni, ha elém veti magát a kék.) A legújabb Unimog a Matchbox kínálatában az első, melynek kidolgozott belső terű vezetőfülkéje van és talán fél milliméter eltéréssel ugyanakkora, mint a régi MB-49. Ennek a fenekén is ott van az ígéretes vonóhorog, amit én hajlamos vagyok annak betudni, hogy talán megint lesz utánfutó az 1-75, vagy 1-100 sorozatban.

Matchbox TP-13. Doboz nélkül, de mint az új. A lőszeres ládát nem szándékozom sokat nyitogatni.
Nincs pótkerék, de tartó sem.
Az ágyú fogpiszkálóval 20 centis hatósugarat tud.
Ennek végre már kidolgozták a vezetőfülkéje belső terét.
Remélem, hogy a vonóhorog tényleg jelent valamit, nem csak úgy van.
Matchbox MB-46 U300-as Unimog, NRFB.