2011/06/26

Movie Cars – Matchboxon kívüliek: Hot Wheels 2011 #18 – Back to the Future Time Machine

Flashback: 1987 nyara
Egy tizenöt éves srác az apjával beül a Margit szigeten a kertmoziba, hogy megnézzen egy amerikai sci-fit, amiről semmit sem tudnak. A film óriási hatással van rá. Szórakoztató, sodró lendületű, vicces és van benne minden amit egy akkori tinédzser menőnek tart. Gördeszkás, gitáros-énekes srác, csinos barátnővel, aki végül mindig borsot tör az őt sanyargató „nagyfiú” orra alá, jó zene, fantasztikus sport(nak tűnő) autó. Utoljára csak a Csillagok Háborúja volt rá ilyen hatással. Igen, a film a Vissza a Jövőbe. (Érdekes, hogy az IMDB szerint Magyarországon 1987 októberében mutatják be a mozik a filmet, de biztos vagyok benne, hogy ott láttam ahol, premier volt és a kertmozik biztos nincsenek nyitva októberben.) A film két további folytatást ér meg és meglepő módon szerintem azok is hozzák az első rész színvonalát, én legalábbis nagyon szeretem őket.



A Vissza a Jövőbe első része, harminc másodpercben, nyuszivízióban, a zseniális Angry Alien Productions-tól!

Flashback: 2000 ősz vége
Három a húszas évei végén járó srác végigjárja az Egyesült Államok nyugati partját. Los Angelesben elvetődnek az Universal Studiosba is. Az egyikük bármennyire is gyűlöli a hullámvasutakat, felül a Vissza a Jövőbe, De Lorean időgép szimulátorára. A menet végén a másik hullámvasúthőssel sürgősen keresnek egy padot, hogy a felfelé törekvő reggelijük visszataláljon a gyomor irányába, majd rövid, de annál költségesebb látogatást tesznek az ajándékboltban, ahonnan két BttF póló és egy farmerdzseki a zsákmány. (A költségeket most inkább ne feszegessük.)

A Universal Studios vidámparkjának azóta már megszűnt Vissza a Jövőbe szimulátorának "mozija".

Az autó
Nyilvánvalóan a fentebb említett illető én lennék. Szerintem hozzám hasonlóan a nézők zöme sohasem hallott még a BttF előtt a DMC-12-ről, de akkor ott menthetetlenül belé szerettek - lásd blogunk fejlécét.

Az a kivételes helyzet állt elő, hogy van egy igazán remek, átfogó munka a hazai webűrben, ami kimerítően, ugyanakkor érdekesen foglalkozik a DeLorean DMC-12 történetével, múltjával és jelenével, még egy hazai tulajdonost is megszólaltat, aki részletesen dokumentálta az autója történetét az „egy ilyen kell nekem” gondolat megszületésétől kezdve, a vásárlás és ideszállíttatás viszontagságain át, a verdával együtt élés mindennapjaiig. Kitér a BttF-re is, ami 99%-ban tehet arról, hogy az autóból kultuszjármű lett. A forrás, a hajdan oly ígéretes és kitűnő szórakozást nyújtó, mára pedig sajnálatos módan a tetszhalál állapotába dermedni tűnő Autófília; Erről az oldalról érdemes indulni. Garantálom, hogy még azok is találnak érdekességeket, akik amúgy tudják, hogy mi fán terem a DMC-12. Tessenek felkészülni egy pár órás olvasgatásra, majd visszatérni ide!

A Vissza a Jövőbe stábjának egy része a film 25-éves évfordulójára összeült egy kis promóció erejéig, sor részlettel a filmekből. Ezeknek az embereknek hatóságilag kéne megtiltani, hogy megöregedjenek, nem?

Kicsi vagyok én...
A BttF időgépet változatos méretarányokban, több gyártó is elkészítette kisautóként. Az 1:18-as méretarányú Sun Star modelleket mindhárom filmben megjelenő formájában plusz a vasúti kerekű verzió – is lehet(ett) kapni itthon, de nyilvánvalóan a mi szívünkhöz az 1:6x közeli modellek állnának a legközelebb. Na, ezeket viszont itthon nem lehet kapni. Tulajdonképpen az is megérne egy misét, hogy mint az előző linken láthatóan, a hagyományosan pontos, kitűnő minőségű modelleket gyártó Johnny Lightning sem ugorja meg tökéletesen a BttF időgép elkészítésének akadályát. 2001-ben a Hot Wheels Japánban – könyörgöm, miért csak ott? – piacra dobja mind a három filmben megjelenő változatát, amiket messze a legjobbaknak találok ebben a méretarányban – főként, mivel elkészítették a DMC-12-re jellemző turbinaszerű keréktárcsákat hozzájuk. Rájen kolléga jegyez egy darabot a JL értelmezésből, sőt a Tomicából is, tessenek ellátogatni hozzá egy érzékszervi vizsgálat erejéig! Egyetlen apró bibi velük kapcsolatban, hogy az áruk, messze északra az épp ész határaitól.

Érdemben az idén változott a helyzet, amikor a Hot Wheels piacra dobta a mainline-ban a BttF időgépét. Nyilvánvalóan vannak vele kapcsolatban kompromisszumok, hiszen ez egy játékszer. A kerekei a más Hot Wheelsek alól jól ismert „szekér” fajta, de nyilvánvalóan ez az olcsóság egyik záloga. Ezen kívül sok fogást nem lehet találni rajta, amibe bele lehetne kötni. A kifestett részletekkel elégedett vagyok, az első rész – Mr. Fusion nélküli – időgépét hitelesen visszaadja, még a beltérben is ott van az a rengeteg bizgentyű a műszerfalon és környékén, beleértve a fluxuskondenzátort is.

Szépséghibája a dolognak, hogy igencsak vadászni kell rá! Egyes beszámolók szerint felbukkan(t) a hazai hipermarketek polcain, de a film népszerűsége okán pillanatok alatt elkapkodják – nem csoda. Így vagy úgy, de kötelező darab.

 2011-es Back to the Future Time Machine. Hiányt pótol, de nagyon nehéz elcsípni. A hűtőrács a DMC logóval ötös.
 A nagy szekérkerekekért kár, de hát ettől tud olcsó lenni. A műszerfalon és a beltérben ott a számtalan kiegészítő kütyü.
 Jó az oldalsó vezetékek festése.
 Még az OUTATIME rendszám is megvan.
 Mr. Fusion még sehol, ez az első részben látható verzió.

10 megjegyzés:

pittlaren írta...

Az igazat megvallva, amikor belefutottam egybe kihagytam. Ezzel a kerékkel nem igazán "gyere be" autó....számomra. A Tomica változat az bezzeg nagyon tetszik, de az meg GDP-gyilkos árban férhető csak hozzá.

A zanzásított DeLorean pedig csak ChoroQ rajongóknak emészthető:

http://cgi.ebay.com/Back-future-DeLorean-Choro-Q-Takara-Tomy-Japan-/110707041458?pt=Diecast_Vehicles&hash=item19c6a764b2

:)

Andrew0807 írta...

Ma hajnali fél 8-kor Tomi felver legszebb álmomból. De megbocsátom neki, mert ez volt az első kérdése:
"Kell időgép 550-ért?". Kómásan csak annyit tudtam kinyögni, hogy "őőő kell, ja". Így ma hajnaltól már nekem is van egy.

porsche írta...

Andrew0807: Ja, én túrtam ki ;-)

Névtelen írta...

http://www.expressz.hu/ruhazat/kiegeszito/hirdetes-20644634/

A farmerkabát mellé...:)

wookie írta...

A 3 film azért tudott ugyanakkorát ütni, mert alapból triológiának készült, és nem pedig a manapság divatos meglovagoljuk az első rész sikerét koncepció alapján készültek. :)

Februárban németben én is vettem egy HW DMC-t, "sajnos" csak az utcai verziót, és abból is a feketét, de ez mit sem von le az értékéből.
Egyébként ezek a kerekek még szerencsésebbek szerintem, mert minimálisan emlékeztetnek a gyárira.
Amúgy furcsa, hogy pont a HW-nak szokása eltérő méretű kerekeket alkalmaznia, és pont ennél a darabnál nem így tettek.

Andrew0807 írta...

Porsche: Neked is ezer hála!

ipariszalonna írta...

Sajnos még csak az utcaival találkoztam boltokban, de azonnal megvevős, ha látok egy ilyet.

Amúgy a film eredetileg nem trilógiának készült és csak az első sikere miatt döntöttek további két rész mellett, bármennyire is meglepő ez, főleg annak a tükrében, hogy milyen jól passzol a három film. Az első filmet külön forgatták, a második és harmadik filmet már egyszerre.

Sam. Joe írta...

Névtelen: Persze, hogy aztán mindenki kötözködhessen velem, hogy "Nyuszi vagy, McFly?" ;-)

ipariszalonna: Jaja, ahogy mondod. Ha van módod, olvasd el Michael J. Fox életrajzi könyvét, a második-harmadik alatt szegény már küzdött a betegségével. De az sem akármi, hogy hat hetet forgattak a Marty szerepében Eric Stoltzal, amikor rájöttek, hogy nem az igazi. Ha jól emlékszem az anyag meg is van, de Stoltz nem járult hozzá, hogy rátegyék a gyűjteményes DVD kiadásra extrának.

Névtelen írta...

Ugyanez volt a helyzet a Tim Burtonös Batmobillal, azt sehol nem lehetett kapni, bezzeg az Adam West-féle tévésorozatosat mindenhol! Hogy miért van ez?? Amúgy az Ecto-1-es sem egy túl gyakori darab mifelénk!

Igen az első verzió, ami még plutóniummal működött, aztán a reaktort leváltotta Mr. Fusion. Aranyos!

klarky írta...

Ma, az egyik hiper játékosztályán bolyongva a hot wheels-es turkáló torony széléről integetett felém. Azonnal kikaptam (vhol láttam már a neten, így nagyjából tudtam, h mi ez) és a kosárba tettem.

Imádom ezt a filmet, minden egyes mozzanata, mint egy bonyolult gép fogaskerekeinek a fogai úgy kacsolódnak össze. Évente legalább egyszer nekiülök és végnézem egyben a 3 részt.

Nekem kötelező darab ez a modell és 379 Ft-ért... Egyenesen ajándék!