2015/08/28

Matchboxon kívüliek: Tomica Porsche 959

A Tomica kisautóira szerintem nyugodtan mondhatjuk azt, hogy egytől egyik rendben vannak. Ez is pont egy ilyen, közel tökéletes kisautó.

Japán-Német
Persze vannak gyenge pontjaik, mint a vékony, uniformizált kerekek. A speciális kiadásokban persze nem azokat használják, ám szerencsére azért akad példa az alap szériában is ennek ellenkezőjére, mint a most bemutatott Porsche 959-es esetében is.

Mivel ez egy lapos sportkocsi, így jól áll neki a Tomica szélesebb kereke, ami már önmagában feldobja az egész autó látványát. Számos részletet kidolgoztak, minden apróság a helyére került, nagyon szépen kivitelezve. Egyedül a tükröket hiányolhatjuk, de szerintem nem fájó azok nem léte. Apró gyenge pontként viszont a hátsó spoiler alatti rés hiányát hoznám fel, jobban mutatna úgy. Természetesen az ajtók most is nyílnak, amik mögött a megszokott, műszerfal nélküli beltér fogad minket.

A finom részletekből nincs hiány
Nagyon jól áll neki ez a kerékszett
Fájó pont, hogy tömör a légterelő alatt
Itt sincs műszerfal
Tomica Porsche 959

2015/08/25

Matchbox Chevrolet Lumina Stock Car - White Rose Collectibles - Dale Earnhardt 6 Time Champion

A mai napra egy olyan Matchboxot tartogattunk, amely sohasem szerepelt egyetlen Matchbox katalógusban sem.

A hatszoros bajnok
Dale Earnhardt neve gondolom sokaknak ismerős lehet, ha más nem, akkor ebből a Team Convoy szetteket bemutató írásomból. Amerikában a Nascar az autóversenyzés egyik csúcskategóriája. A nyolcvanas és kilencvenes évek legnagyobb sztárja egyértelműen az a Dale Earnhardt volt, aki már a gyári munkás apjától - Ralph Earnhardt - magába szívhatta a körpályás versenyzés szeretetét. Igaz, ő csak hétvégenként versenyzett egy saját építésű autóval és földes pályán, hogy ezzel egészítse ki a családi kasszát. Ez többnyire sikerült is neki, nagyon sok versenyt nyert.

Ezen az úton követte őt Dale is, ám annyira elkapta az autósport szeretete, hogy végül a munkáját otthagyva teljes mértékben erre koncentrált. Sajnos a kezdetben nem ment minden jól, ám kapott egy lehetőséget, hogy beüljön egy Nascar autóba és innentől nem volt megállás, összesen hét győzelmet zsebelt be magának és még a Daytona ötszázon is sikerült diadalmaskodnia. 1996-től csatlakozott a Nascar mezőnyéhez fia, Dale Earnhardt Jr., akit mindenki csak Juniorként hív - ő egyébként a népszerű Verdák című mesében is szerepel.

Fehér Rózsa
A White Rose történetét és kapcsolatát a Matchboxszal már tárgyaltuk korábban - jó, nem most volt - ezért nem ismételnénk magunkat, a részletek ebben a postban olvashatóak.

Dale 1993-ban érte el pályafutása hatodik győzelmét, amire a White Rose a Matchboxszal gyártatott egy speciális kiadású Chevrolet Lumina versenyautót - később a hetedik bajnoki győzelmére is készült ilyen.

Fő különlegessége egyből látszik, ugyanis a - műanyag - karosszéria arany színű bevonatot kapott. Dekorációja egyértelműsíti kiadásának célját, ugyanis minden megtalálható rajta: A hatodik bajnoki cím, a hármas rajtszám, az évszám és természetesen Dale aláírása is felkerült rá. Speciális kiadás révén gumis kerekek kerültek alá.

Természetesen ezt a White Rose alapvetően az Egyesült Államokban tevékenykedett tehát abszolút amerikai kiadásnak tekinthető és mivel az ő megrendelésükre készítette a Tyco Toys - aki akkoriban a Matchbox termékek gyártója volt -, értelemszerűen sohasem került egyetlen Matchbox katalógusba sem.
Szépen csillog az arany dukkózás
Dale Earnhardt aláírása a hátsó fertályon
Az elengedhetetlen hármas rajtszám
Az évszám a hátulján kapott helyett

2015/08/24

Fear the Walking Dead - Matchbox MB-63 Merryweather Snorkel Fire Engine

Nem, becsszó nem ment el az eszünk, hogy egy zombi-horror-thriller sorozatról írunk, hiszen ez mindig is családbarát oldal volt. Matchbox vonatkozás az ok!

Tegnap volt a Walking Dead című, zombi-horror-thriller - ami addig volt jó, amíg a magyar származású Frank Darabontnak volt hozzá köze, tele is volt amúgy magyar utalásokkal -, előzménysorozatának a premierje.

Az első percén még innen - úgy nagyjából a huszadik másodperc körül - mi bukkan fel az egyik főszereplő mellett?


Nos, az nem más, mint az 1987-es, MB-63 - ami az amerikai kiadás száma -, Matchbox Merryweather Snorkel Fire Engine, csak épp megfosztották már a cseresznyeszedő akszesszoártól.

Őrület, nem?

2015/08/10

9 év, avagy Matchbox MB-09 Matchbox Memories Patrol

Mindig is rossz voltam saját magunk megünneplésében, de most segítséget kaptam – nem is akármilyet! De a lényeg: 9 évesek lettünk!

Business as usual
Minden a megszokott módon folyik a maga medrében. Ez még mindig egy olyan hobbiblog, amire akkor írunk, ha van mondanivalónk, időnk és ihletünk. Ez a három pedig nem mindig kerül metszésbe. Nekem például 30 fok környékén kikapcsolódik a fogalmazókám.

A jövőre vonatkozólag is nagyjából ugyanezeket tudom ígérni, azzal a változással, hogy eddig szigorúan csak kisautós postok voltak itt – na jó, nagy néha egy-egy Legós –, de tervezem, hogy mostantól autós témájú postok is fel-felbukkannak itt, ha találok valami megosztásra érdemest. Ezekre van már példa pár posttal lentebbre innen.

Cégverda
Játékdoki örvendeztetett meg egy egészen észbontó, szülinapi „céges autóval”. Hálás köszönetemet fejezném ki érte ez úton is! Az alapot a Matchbox MB-20 Police Patrol szolgáltatta, ami régi, óriási kedvencem. Játékdoki mester igazi rajongói mobilt készített, olyan körítéssel, amitől külön a padlón koppant az állam. De nem nagyon van róla mit mesélni, nézzétek meg a képeket!

Köszi a támogatást, látogassatok minket továbbra is!

Simán elmenne gyárinak, pedig ez egy rajongói mobil, de micsoda körítéssel! Játékdoki nem végzett félmunkát. A blister alatt ott a felirat: "MB-09 MM Patrol". Persze a számozás teljesen légből kapott és az évfordulónak szól.
 Mire utalhat a szám a motorházfedélen? A helyes megfejtők között Matchbox Memories előfizetéseket sorsolunk ki.
 Matchbox a fedélzeten és kusztomizált rendszámtábla.
A karton hátulján pedig a mérföldkövek.