2016/06/22

Matchbox Volkswagen W12

A Volkswagen 1991-ben mutatta be az első VR6-os motorját. Ez a 2,8 literes lökettérfogatú hat hengeres motor a kicsi, 15 fokos hengerszögnek köszönhetően igazán kompakt méretűre sikeredett, gyakorlatilag alig volt nagyobb helyigénye, mint egy négyhengeres motornak. Igaz, járás kultúrája elmaradt egy normál V6-os motornál és a hátsó hengerek is hajlamosak voltak a kelleténél jobban melegedni, de összességében egy nagyon remek motor volt - a tunerek előszeretettel építik be akár egy Lupoba is.. Ennek köszönhetően nem csak a Corradoba és a Passatba szerelték, hanem gyakorlatilag mindenbe, ami nagyobb volt a Polonál. Talán a legextrémebb helye az a hétüléses Sharanban van. Később persze folyamatosan fejlesztették a motort, mind köbcentiben, mind teljesítményben többféle kivitel készült, az ezredfordulón csináltak belőle öthengeres - VR5 - kivitelt is.

W12 Syncro
1997-ben a Tokiói autószalonon leplezte le a Volkswagen a W12 Syncro nevű tanulmányautóját. Az Az akkor még szebb napokat látott Italdesign műhelye kapta a feladatot, hogy megtervezze ezt az autót. A konszern akkori vezetője - Ferdinand Piech - adta a megbízást, hogy tulajdonképpen csomagolják be egy tetszetős karosszériába a W12-es motort és a Syncro hajtást. A Syncro tulajdonképpen az összkerék hajtást jelenti a népautó nyelvén, ami gyakorlatilag szoros kapcsolatban áll az Audi nagy nevet szerzett Qauttro hajtásával. Kellett is négykerék hajtás, hiszen a középre helyezett 12 hengeres motor 414 lóerőt sajtolt ki az 5,6 literes hengerűrtartalmából. De honnan is lett az autókonszernek egy ilyen méretű vadonatúj motorja? Ha matekolunk egy kicsit, vagyis a motor fő paramétereit elosztjuk kettővel - úgymint köbcenti, hengerszám - akkor könnyen kijön belőle a bevezetőben említett 2,8-as VR6-os motor. Igen, a duplavé sem véletlenül dupla, ugyanis ez az aminek látszik, egy két VR6-os motor összeépítéséből származó erőforrás. Azt kell mondjam, ez egy újabb zseniális mérnöki húzás volt a gyár részéről, alkottak megint egy nagyköbcentis, viszonylag kis helyigényű erőforrást. Maga az autó igazi poszterre való kinézetet kapott, magán hordozza a kor jellegzetességeit, amit aztán 2001-ben kicsit átterveztek és Nardóra keresztelték. Persze a lényegre törő változás annál, hogy a motorháztető plexije nagyobb lett, hogy az addigra közel hatszáz lóerősre duzzadt erőforrást bárki megpillanthassa, aki épen ara járt, ahol kiállították, ugyanis teljes mértékben megmaradt koncepció autónak, de azok közül legalább teljesen működőképes felhozatalt képviselte olyannyira, hogy a 24 órás Wolrd Endurance rekordját is megdöntötte. Sajnálom, hogy nem lett belőle semmi, gondolom a Lamborghini és a Bugatti mellett kicsit zavró lett volna a konszernen belül.

W12 kicsiben
A Matchbox 2002-ben mutatta be a saját értelmezését az első generációról - már ha prototípusnál beszélhetünk ilyenről. Négy évig futott a normál, 1-75-ös sorozatban, de közben és később is felbukkant máshol, mint például a Superfast sorozatban, vagy ahogyan ez a konkrét példány is származik, ötös pakkban. Ez a konkrét, remek összeállítású ötös pakk 2010-ben került a boltok polcaira és nemes egyszerűséggel a Sportautók - Sport Cars - nevet kapta. Szerintem talán ez az egyik legjobb kivitele mind közül, ami főként részletek festésében és a kerékválasztásban nyilvánul meg. Maga az élethűség nagyon példásra sikeredett, minden apró részlet a helyén van, igazából semmibe nem tudok/akarok belekötni. Ami minőségi kifogás érheti, az a néhol előforduló sorja és a hátsó spoiler egyenetlensége, de ezek gondolom a már kicsit túlhasznál szerszámok hozadéka. Akinek tetszik nagyban az autó, az szerintem feltétlen szerezzen be magának egyet kicsiben.

Minden a helyén, az extra festés nem több a kelleténél
Ezen a képen sajnos fellelhető pár öntési hiba
Hatalmas üvegtetőt kapott
Ebben a 2010-es ötös kiszerelésben kapott helyett
Volkswagen az Italdesign műhelyéből
 Lamborghini módi
Furcsa rajta a VW embléma

2016/06/12

Matchbox kívüliek: Hot Wheels Treasure Hunt Porsche 959

Nem először szerepel nálunk a Hot Wheels kínálatából Treasure Hunt modell, de persze a teljes kínálatot ne keressétek nálunk, attól nagyon messze vagyunk. Nálam többnyire csak átutazóban vannak ezek a speciális modellek, ugyanis a számomra oly vágyott darabok eddig nem nagyon akadtak az utamba. Szerencsére ezek felét az egyik idei modellautó börzén sikerült beszereznem, ami nem más, mint egy Porsche 959 - innen gondolom nem nehéz kitalálni, hogy ez a maradék amit még nagyon szeretnék bevésni a táblázatomba. Hozzám már csak így szőrén került, így szerencsére nem fenyegetett a veszély, hogy "elfelejtem" kibontani. Az alap, premier modellről itt írtam bővebben, ez a 2003-as tulajdonképpen annak lenne a feljavított változata, de sajnos a dolog nem ilyen egyszerű. A karosszéria metál ezüst fényezést kapott, nem túl erős dekorációt az oldalára és a tetejére, valamint egy szép nagy TH logót az elejére. a fém alváz alap ennél a modellnél, viszont a krómozott felnikre húzott gumiköpeny már nem, nagyon jól néz vele a kisautó. Ugyan kontrasztilag nem hat rosszul, nekem még sem tetszik az ablakok átláthatatlanul sötét színezése, szerintem rossz ötlet volt teljesen letakarni a belteret. A másik ami nem tetszik rajta, hogy immáron a spoiler alatt nincs rés, az teljesen tömör, ami minőségileg kicsit lehúzza. Ettől függetlenül azért az összkép tetszetős, csak ne vesszünk el a részletekben.

A Porsche logóért piros pont jár
Nagyméretű, ám még sem túl hivalkodó a dekoráció
A hátulja elég kopár maradt
Természetesen az alváza is fém

2016/06/08

Matchbox MB-13 Dodge Wreck Truck - UPDATE

Még pár évvel ezelőtt rám jött egy nagy tisztogatási láz a gyűjteményemet illetően - természetesen ezt ma már többszörösen megbántam -, aminek hatására tulajdonképpen négy csapásra szűkítettem a látószögemet. Megelőzendő a kérdést, ezekre próbálok azóta koncentrálni: Porsche, GMC Wrecker, Chevy Van és a gyerekkorom kisautói. A nagy kiszórási hadműveletemben természetesen azért akadt pár kakukktojás, amitől nem tudtam megválni és azóta is a birtokomban vannak. Az egyik ilyen ez a Matchbox Dodge Wrecker, amiről Joe már korábban értekezett. A két kivitel között annyi különbség van, hogy az enyém az ott említett első változat, vagyis még regular wheel-el szerelt kiadás. Szerintem ezekkel jobban néz ki, autentikusabb megjelenést kölcsönöz neki, de persze az újabbat sem vetem meg. Mivel már erősen közel van az ötvenhez a kisautó kora, így megbocsátom neki, hogy nem teljesen makulátlan, főleg, hogy az ára is nagyon kedvező volt, mondhatni kiváló ár/érték arányt képviselt ez a remekbe szabott Matchbox.

 Szerintem ez az egyik legszebb klasszikus Matchbox
Jól áll neki ez a kerék verzió
 Jókora kampót kapott a gém végére
Később jóval vékonyabb tengelyeket kapott

2016/06/05

Matchboxon kívüliek: Hot Wheels Monster Jam Maximum Destruction

Szerintem nincs olyan gyerek, aki ne szeretné a hatalmas kerekekkel szerelt, úgynevezett bigfoot járgányokat. így vagyok ezzel én is, nem véletlenül szereztem már be korábban hasonlót Matchboxból. A mostani alanyunk Hot Wheels és jóval későbbi kiadás, a konkrét példány - ha jól sikerült kinyomoznom - 2007-es darab és a Maximum Destruction nevet viseli magán. A gyártó Monster Jam nevű sorozata, aminek ez is tagja, 2001-től szerepel a repertoárjukban. Az itt szereplő autók java része a valóságban is létezik, sőt, a Hot Wheels maga is aktív támogatója a versenyeknek, mindenhol ott van a logójuk.

Maximum Destruction nagyban
Bevallom nektek, nagyon nem vagyok képbe a Monster Jam világával és kicsit utánaolvasva sem érzem magam képben. Röviden azért annyit mondanék, hogy természetesen ez az autó is létezik a valóságban, sőt, nem is egy darab készült belőle.  A festésüket a dekorációval egyetemben variálták folyamatosan, a Mattel is kihozta több változatban is. Az autó főleg Tom Meents nevéhez köthető, aki nagy névnek számít a nagykerekűek világában. 2003-ban készült el maga az autó, de bajnokságot csak 2009-ben sikerült nyerni vele, amit még kétszer sikerült utána behúznia. Közben azért jöttel első helyek a Freestyle kategóriában is, illetve az egyik autóval sikerült a dupla hátra szaltót is megcsinálni - direkt ehhez a feladathoz építették azt a példányt.

A dupla hátra szaltó

Maximum Destruction kicsiben
Szerintem nagyot alkotott a Hot Wheesl ezzel a sorozattal, szerintem nagyon rendben van A-tól Z-ig az egész kisautó. A karosszéria hű mása az eredetinek, amibe az aprólékos, szinte fotórealisztikus festés is, minden apró részlet a helyén van. Az ablakon bepillantva láthatjuk, a vezető helye is ki lett alakítva, meg van a motor, a kipufogók és a számtalan rugóstag is. Nem spórolták el a csővázat sem, ahol lehetett a hajtás elemeit is kialakították. Játék mércével szerintem ennél többet nem igazán várhatunk el tőle, talán a rugózás az olyan egyetlen dolog, ami hiányozhat. Szerencsére a Mattelnél erre is gondoltak és a kerekek tengelyét elég nagy, ovális lyukakon vezették át. Ettől elég nagy mozgásterük lett, remekül mutat különböző terepakadályokon. Ezért adok nekik egy csillagos ötöst. Persze mit sem ér egy ilyen jármű megfelelő kerekek nélkül, amik jelen esetben mind formára, mind méretre tökéletesek lettek, főleg, hogy a gumiköpeny bizony gumiból van. Nem véletlen, hogy az egyik börzén megakadt rajta szemem, aznap ez volt a szuvenír amit a fiamnak vittem és neki is nagyon megtetszett, remélem vigyázni fog rá sokáig.

Jól néznek ki ezek a kerekek
Aprólékosra sikerült a festése is
A sárvédő mélyén kandikálnak a kipufogóvégek
Ott mélyen a motorból is láthatunk egy kicsit
Itt jól látszik, hogy mennyit mozoghatnak a tengelyek
Nem nagyon láttam még ennyire részletes festést, még az A oszlopot sem hagyták ki
Egy kis zúzás
Egyik kerék sincs a levegőben
Megfelelő mértékűre szabták a tengelyek holtjátékát
Az igazi Maximum Destruction